Kuchnia jest miejscem wyjątkowym, ale i bardzo specyficznym. Na pewno nie jest tak efektowna i przestronna jak salon, ale z drugiej strony domownicy spędzają w niej bardzo dużo czasu. Powinna być zatem elegancka, gustowna, ale i praktyczna. To stwierdzenie dotyczy wszystkich elementów pomieszczenia w tym także podłogi. Zebraliśmy poniżej kilka „inspiracji podłogowych” a więc pomysłów na podłogę w kuchni, które z pewnością są warte Waszej uwagi.
Podłoga z kamienia
Każdy, kto posiada podłogę z kamienia z pewnością przyzna, że robi ona ogromne wrażenie. Jest to doskonały, pod względem wizualnym i wytrzymałościowym, element wykończenia podłogi oraz całego wnętrza. A jak sprawdza się w kuchni? Czy i w tym pomieszczeniu będzie równie efektowny? Z pewnością tak. Kamień świetnie sprawdza się przede wszystkim ze względu na walory estetyczne oraz właściwości fizyczne. Zacznijmy zatem od wytrzymałości. Podłoga „kamienna” jest twarda i wodoodporna. Kamienie takie jak granit mają dodatkowo właściwości kwasoodporne. Oczywiście nie możemy pominąć efektownego wyglądu, jakim urzekają marmury i łupki. Podłoga wykonana z kamienia ma charakter nieco „pałacowy” i ekskluzywny. Będziemy musieli zatem dostosować do tego trendu także pozostałe elementy wyposażenia. A to z pewnością wygeneruje dodatkowe koszty. Kamień naturalny jest mało odporny na silnie działające środki chemiczne, dlatego posiadając podłogę z kamienia musimy starannie dobierać środki do pielęgnacji.
Betonowa kuchnia?
Pojęcie betonowej podłogi w każdym z nas budzi mieszane uczucia. Nie do końca potrafimy sobie wyobrazić taki element w naszej kuchni. A jednak beton architektoniczny może nadać temu pomieszczeniu niepowtarzalny charakter. Pytanie tylko czy sprawdzi się i dopasuje do specyfiki kuchni? Podłoga zbudowana z płyt betonowych charakteryzuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną. Jest także odporna na wodę. W przypadku kuchni, gdzie wilgotność jest relatywnie wyższa niż na przykład w salonie, cecha ta ma duże znaczenie. Istotny jest także fakt, że beton architektoniczny nie zawiera sztucznych włókien szklanych ani polipropylenowych. Co to oznacza? Że jest w 100% bezpieczny dla dzieci jak również osób cierpiących na alergię.
Czas teraz na krótką charakterystykę wizualną. Otóż beton architektoniczny wydaje się być dosyć „chłodny”. I taki też charakter nadaje kuchni. Dlatego, planując wystrój wnętrza, warto zadbać o to, aby inne elementy wyposażenie pozostawały w kontraście do podłogi ocieplając nieco jej wnętrze.
Podłoga z korka
Kolejny, po betonie, materiał, którego nie spodziewalibyśmy się w kuchni. A jednak, podłoga korkowa jest bardzo chętnie wybierana przez wiele osób. Czy słusznie? Tak, ale pod pewnymi warunkami. Podłoga korkowa nadaje kuchni ciepły, naturalny, ale jednocześnie nowoczesny charakter. Niemniej jednak wybór podłogi z korka musi być w 100% przemyślany. Przede wszystkim powinna ona posiadać specjalną powłokę winylową. Dzięki temu staje się odporna na ścieranie. W przypadku tego materiału wymagana jest także odpowiednia pielęgnacja.
Drewno nie tylko w salonie
Drewniana podłoga kojarzy nam się, z różnych względów, z salonem. Okazuje się jednak, że równie dobrze może się sprawdzać w przypadku kuchni. Jeżeli podobają Wam się klasyczne aranżacje to drewniana podłoga w kuchni będzie idealną bazą dla tego typu wystroju. Zastosowanie drewna czyni kuchnię naturalnie piękną, ale…wiąże się także z pewnym ryzykiem. Jak dobrze wiemy w pomieszczeniu tym panuje wyższa wilgotność niż na przykład w salonie. Ma to także wpływ na podłogę i może prowadzić do jej wypaczenia. Dlatego też, wybierając rodzaj drewna, powinniśmy skupić się przede wszystkim na gatunkach twardych (dąb, buk, drzewa egzotyczne), gdyż są one bardziej odporne na wilgoć. Musimy także zwrócić baczną uwagę na dobór środków czyszczących, gdyż wiele z nich nie nadaje się do drewna.
A może panele?
Jak się okazuje naturalne drewno, jakkolwiek piękne i niepowtarzalne, nie jest doskonałym pomysłem na podłogę w kuchni. Może zatem idealnymi okażą się panele? Jeżeli chodzi o efekt wizualny to z pewnością można je porównywać z drewnem. Panele podłogowe uczynią naszą kuchnię elegancką a przy tym przytulną i ciepłą. Z drugiej strony wybierając ten rodzaj materiału musimy zainwestować w panele o wyższej klasie ścieralności. Powinny być one zabezpieczone dodatkową warstwą, która zwiększy odporność na działanie wilgoci. W tym przypadku potrzebna będzie także odpowiednia pielęgnacja w celu zachowania walorów estetycznych na długie lata.
Płytki ceramiczne pogodzą wszystkich!
Jak do tej pory nie znaleźliśmy idealnego materiału na podłogę do kuchni. Czyżby takowym miały okazać się płytki ceramiczne? Zastanówmy się. Płytki charakteryzują się wysoką wytrzymałością. Dzięki temu mamy gwarancję, że zachowają swoje właściwości przez długie lata. Kolejnym aspektem jest utrzymanie ich w czystości. Pielęgnacja płytek jest tak naprawdę banalnie prosta. Dodatkowo materiał ten jest odporny na działanie detergentów. Płytki ceramiczne nie ulegają odkształceniom ani przebarwieniom. Pod względem praktycznym są zatem idealnym rozwiązaniem. A strona wizualna? Wiele osób postrzega podłogę z płytek jako chłodną i niezbyt przyjemną. Nic bardziej mylnego! Różne rodzaje, kolorystyka oraz faktura pozwalają stworzyć podłogę, która idealnie sprawdzi się zarówno w nowoczesnej jak i klasycznej kuchni. Różne rozmiary płytek ceramicznych dają nam wręcz nieograniczone możliwości tworzenia oryginalnych kompozycji. Materiał ten sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także w salonie bądź sypialni, co tylko potwierdza jego wysokie walory estetyczne.
Powyższe przykłady pokazują, że kuchnia nie musi być pomieszczeniem nudnym i bezpłciowym. To bardzo ważne miejsce w naszym domu dlatego jego wystrój odgrywa tak dużą rolę. Podłoga w kuchni może przybierać bardzo różne formy choć, jak wynika z naszej analizy, najlepszy stosunek cech praktycznych i estetycznych uzyskujemy wybierając płytki ceramiczne.