Miłośnicy kawy z pewnością nie potrafią sobie wyobrazić choćby jednego dnia, bez zaparzenia i wypicia tego aromatycznego napoju. Z myślą o nich stworzony został ekspres do kawy, już w XVIII wieku we Francji, gdzie rozpoczęto zaparzanie kawy w dzbankach z przykrywką.
Sto lat później amerykańsko-brytyjski naukowiec zbudował pierwszy zaparzacz z sitkiem, gdzie ubijało się kawę. W obecnych czasach możemy spotkać już wiele bardziej i mniej skomplikowanych urządzeń, które zaparzą nam najlepszą kawę i pozwolą cieszyć się jej smakiem i aromatem w 100%.
Podstawowy podział ekspresów do kawy to ekspresy przelewowe i ciśnieniowe. W zależności od tego jak często chcemy korzystać ze sprzętu i jakie mamy wymagania w stosunku do kawy, możemy dokonać wyboru pomiędzy tymi modelami.
Ekspres przelewowy charakteryzuje się przede wszystkim prostą konstrukcją, umożliwiającą uzyskanie od 1 d 6 filiżanek kawy bez fusów. Składa się on z pojemnika na wodę, elementu z filtrem, oraz dzbanka. Wrzątek przelewany jest przez filtr, skąd trafia do dzbanka. Najprostsze modele takich ekspresów możemy zakupić już za około 100zł. Jeżeli nie mamy wygórowanych wymagań i chcemy pić dobrą kawę bez fusów, a dodatkowo nie wydać dużych środków pieniężnych, to warto zakupić tego typu urządzanie.
Ciekawa opcja? Ekspres przelewowy z timerem, który pozwala ustawić odpowiedni czas na zaparzenie kawy zaraz po przebudzeniu, dzięki czemu możemy cieszyć się kawą od samego rana, bez uprzedniego przygotowywania napoju.
Jeżeli jednak mamy większe wymagania i oczekujemy od ekspresu czegoś więcej, to warto postawić na ekspres ciśnieniowy. Jego działanie, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na pracy pod ciśnieniem – standardowo około 15 bar – które to powoduje wypychanie strumienia wrzątku do pojemnika zawierającego zmielona już kawę. Oczywiście mamy tutaj do wyboru dwa rodzaje ekspresów – standardowy na kawę już zmieloną, albo ekspres z wbudowanym młynkiem – te już są droższe od swoich poprzedników. Najprostszy model możemy zakupić za około 300 zł, jeżeli chcemy coś dużego i profesjonalnego np. do restauracji to musimy liczyć się z kosztem kilku a nawet kilkunastu złotych.